My2050 : Een interactieve, educatieve webtool om je eigen scenario te creëren voor een koolstofarme maatschappij in 2050

 

Met 'My2050' wil de Dienst Klimaatverandering alle burgers (en in het bijzonder leerlingen van de 3de graad secundair) aansporen een debat op te starten over de wijze waarop we kunnen evolueren naar een koolstofarme maatschappij tegen 2050. 

Klik hier om de My2050-webtool te openen

button-My2050.png

 

Wat biedt My2050 ?

  • een inzicht in de mogelijke veranderingen in de sectoren (transport, gebouwen, industrie, energievoorziening en landbouw).
  • de mogelijkheid je eigen transitiescenario uit te werken door het kiezen van ambitieniveaus voor de verschillende ‘hefbomen’ uit deze sectoren. Elke keuze wordt onmiddellijk zichtbaar in het virtuele landschap.
  • de ogenblikkelijke berekening van de uitstootvermindering van dit scenario voor ons land in 2050.
  • een analyse van dit scenario op het vlak van de uitstootvermindering, de energievraag, de netto in- of uitvoer van elektriciteit, en de kosten.
  • bevattelijke informatie via 7 animaties (o.m. over de uitdagingen en oplossingen in de sectoren) en 13 infofiches (1 per hefboom).
  • een handleiding voor leerkrachten voor een optimaal gebruik in de klas (3de graad secundair).
  • de mogelijkheid je scenario op te slaan, te vergelijken en te delen via de sociale media.

Het gebruik is heel intuïtief, maar het loont zeker om op de homepage even de toets “Hoe?” aan te klikken voor een korte animatie.

 

Nodig een klimaatcoach uit in je klas !

Sinds maart 2017 geven zeer gemotiveerde Nederlands- en Franstalige klimaatcoaches met behulp van ‘My2050’ gratis animatiesessies in de derde graad secundair. Tussen maart 2017 en juni 2019 hebben ze - verspreid over ons land - al 655 animatiesessies gegeven en meer dan 13.500 leerlingen via dit project kunnen bereiken. De klimaatcoaches zullen ook in het schooljaar 2019-2020 klassen begeleiden.  

ClimateCoaches_2019-2020.jpg

button_schrijf-je-in.png

 

Voor meer informatie neem contact op met GoodPlanet of met de federale Dienst Klimaatverandering

 

Enkele veelzeggende reacties op de My2050-webtool

 

Projectpartners

'My2050.be', een vereenvoudigde versie van de webtool voor experten, is een initiatief van de federale Dienst Klimaatverandering i.s.m. Climact (rekenmodel), Climate Media Factory (ontwikkeling webtool), Cronos/Legioen (animaties), WWF (handleiding voor leerkrachten) en GoodPlanet (promotie via klimaatcoaches).

logos-partners-My2050-NL.jpg

 

Samenvatting van het speciaal IPCC-rapport over de opwarming tot 1,5 °C voor leerkrachten

'The Office for Climate Education' heeft een samenvatting voor de leerkrachten (in het Engels) van het laatste speciale IPCC-rapport over de opwarming van 1,5°C opgemaakt. Deze kan u helpen bij uw reflectie in klasverband.

IPCC_SR1-5_teachers.png