Huishoudelektro

electromenager_campagne-ene.jpg

 

Huishoudelektro vertegenwoordigt de derde grootste energieverbruiker in huis, na de verwarming (koeling) van de woning en de productie van warm water. Vooral toestellen die warmte produceren (zoals droogkasten, aquaria en kookplaten) of permanent koelen (koelkasten en diepvriezers) zijn grote verbruikers.

Het komt er dus op aan om :

 1. je huidige toestellen op een zo energiezuinig mogelijke wijze te gebruiken

 2. bij een eventuele aankoop steeds een energiezuinig toestel te kiezen, want ze
   • verbruiken behoorlijk veel energie
   • hebben een vrij hoge aankoopprijs
   • hebben een lange levensduur (10 à 20 jaar, afhankelijk van het type toestel en het gebruik dat ervan gemaakt wordt)

 

Algemene tips voor een eventuele aankoop :

Bij de aankoop van een toestel loont het de moeite even stil te staan bij de noden die je nu hebt of in de nabije toekomst zal hebben. De inhoud van een koelkast of diepvriezer, het gewicht aan wasgoed dat in de wasmachine of de droogkast kan, het aantal couverts van een vaatwasser… is vooral afhankelijk van de samenstelling van het gezin en van het gebruik dat je van het toestel zal maken. Koop geen te grote toestellen (die zullen in het algemeen meer verbruiken) of – beter nog – ga na of het toestel überhaupt wel nodig is. Meer details over de juiste “keuze op maat” vind je bij elk toestel apart.

label_refrigerators7.jpg

De totale kost van je toestel is de som van de aankoopprijs plus de kosten voor het gebruik achteraf. En deze gebruikskost (voornamelijk energie, maar voor sommige toestellen ook water of detergenten) vertegenwoordigt in de praktijk vaak een veelvoud van de aankoopprijs!

Om consumenten bij te staan bij een energiezuinige keuze, heeft de Europese Unie het Europees energielabel ingevoerd: via een kleurschaal van rood naar groen en de bijhorende energieklassen (D tot A+++) geeft dit op een visuele en eenvoudige wijze een beeld van de efficiëntie waarmee een toestel met energie omspringt.

Daarnaast geeft het label ook bijkomende informatie, die specifiek is voor het type toestel: bv.

 • het jaarlijks energieverbruik
 • het jaarlijks waterverbruik (bij wasmachines en vaatwassers)
 • de ‘inhoud’ van het toestel, uitgedrukt in liter (bij een koelkast of diepvriezer), in kg (wasmachine, droogkast), in aantal couverts (vaatwasser) of in cm of inch (de beeldschermdiagonaal van de TV)
 • het type toestel, bv. bij droogkasten (toestel op gas, elektrische luchtafvoerdroger of elektrische condensatiedroger)
 • het resultaat dat een toestel scoort, zoals bv. de efficiëntie van het droogzwieren van  een wasmachine
 • het geluidsniveau (in dB)

Let wel :

 • Energie-efficiëntie is een relatief begrip: de energieklasse geeft aan of een toestel efficiënt met energie omspringt, maar het totale energieverbruik hangt af van het vermogen van het toestel. Een zeer energie-efficiënt toestel is dus niet noodzakelijk een synoniem voor een zeer zuinig toestel, net zoals de terreinwagen met het laagste brandstofverbruik niet de zuinigste auto op de markt is. Zo zal bv. een grote koelkast met een label A+++ meer energie verbruiken dan een klein toestel uit dezelfde energieklasse, of mogelijk zelfs meer dan een klein model met een label A++. Het verdient dus aanbeveling om ook een toestel op maat te kiezen.
 • Het energieverbruik dat op het label staat kan soms verschillen van het energieverbruik in de praktijk aangezien dit laatste ook afhankelijk kan zijn van het gebruik van het toestel (bv. voor de koelkast is dit de frequentie en de duur van het openen van de deur of de temperatuur in de kamer waar het toestel staat).

Zo’n 95% van de momenteel op het Belgische markt verkochte “witgoed” (grote ‘witte’ huishoudtoestellen zoals wasmachines, vaatwassers, droogkasten, koelkasten en diepvriezers) hebben al minstens een A-label (A, A+, A++ of A+++). Uitzondering daarop vormen de droogkasten, die vaak nog een B- of een C-label hebben. De laatste jaren zijn er echter veel condensatiemodellen op de markt gekomen die uitgerust zijn met een warmtepomp, die de warmte van de uitgeblazen (vochtige) gedeeltelijk recupereren om de verse aangezogen lucht te verwarmen, zodat voor de opwarming hiervan minder energie nodig is. Dergelijke modellen hebben wel een A-label (of beter).

Als je op het toestel in de winkel geen Europees energielabel aantreft, vraag er dan naar want dit label is verplicht!

Van een toestel dat duur in aankoop is, verwacht je ook dat het kwalitatief in orde is, dat je er een zo lang mogelijke periode zonder zorgen van kan genieten, en dat je het – als het toch eens stuk gaat – ook kan laten herstellen. Besteed daarom voldoende aandacht aan:

 • De kwaliteit :
  • De kwaliteit van een toestel is vaak gekoppeld aan een prijs. Ga dus niet per se voor het goedkoopste toestel op de markt. Al te goedkope toestellen moeten immers dikwijls inboeten aan kwaliteit.
  • Koop voor je budget liever een basistoestel van een goed merk (zonder veel opties of extra - vaak nauwelijks gebruikte - programma’s) dan een toestel met veel “toeters en bellen” van een ongekend merk.
  • Kies een merk dat zich in ons land reeds bewezen heeft.
  • Raadpleeg de rapporten van onafhankelijke verbruikersorganisaties of vraag raad in winkels die meerdere merken aanbieden.
  • Ga zelf na of de onderdelen (bv. de deur of zeeplade van een wasmachine) of de afwerking een betrouwbare indruk nalaten.
 • De dienst na verkoop :
  • Ga na wie de invoerder is of waar een toestel van dat merk hersteld kan worden. Als je een toestel voor een herstelling naar de andere kant van het land of naar het buitenland moet sturen, zou het vervoer op zich al erg kostelijk kunnen uitdraaien.
  • Koop bij voorkeur in winkels die over een technicus beschikken die een eventuele herstelling zelf (aan huis) kunnen komen uitvoeren.
  • Vraag expliciet naar de beschikbaarheid van wisselstukken op langere termijn.

Deze inspanningen lonen zonder enige twijfel de moeite, want “het toestel op maat”, “de energiezuinigheid” en de “dienst na verkoop” zijn stuk voor stuk belangrijke aankoopcriteria die zowel de totale kostprijs van een toestel als zijn totale milieu-impact sterk kunnen beïnvloeden. Vergeet immers niet dat ook de fabricatie van het toestel zelf (dus nog voor je het voor het eerst gebruikte) al behoorlijk veel energie heeft gekost en dus veel CO2 heeft uitgestoten…

 

Op www.energievreters.be kan je :Screenshot-energievreters.jpg

 • nagaan of je huidige toestellen in huis veel energie verbruiken, en gepersonaliseerde tips ontvangen om je deze zo energiezuinig mogelijk te gebruiken
 • nieuwe toestellen uitselecteren en - op basis van het gebruik dat je ervan zal maken - de jaarlijkse kost en zelfs de terugverdientijd van je investering nagaan