Isoleren

maison_bonnet_123rf_foodandmore_950px.jpg

 

Het is de verwarming van de woning die het grootste deel van het energiebudget opslokt. Maatregelen die vermijden dat die warmte ongewild uit de woning ontsnapt, zijn dan ook heel rendabel en prioritair:

  

Warmteverliezen

Aangezien de verwarming het grootste deel van onze energierekening opslorpt, bestaat één van de belangrijkste (en meest rendabele) opties erin de woning zoveel mogelijk te isoleren. Dit moet onze eerste bekommernis zijn

Een goede isolatie heeft 3 belangrijke voordelen: een belangrijke daling van de energiefactuur, een groter comfortgevoel en een geringere CO2-uitstoot..

De grafiek hiernaast geeft duidelijk aan waar in huis de meeste warmte verloren gaat en waar er dus prioritair geïsoleerd dient te worden:

  • In het geval van een bestaande woning vertegenwoordigt het isoleren van het dak een prioritaire en financieel haalbare ondeneming, die je vaak zelf kan uitvoeren (althans als je goed op de hoogte bent over de wijze waarop dit dient te gebeuren). 
  • Muren isoleren is vaak moeilijker en is het werk van een vakman. Het is een prioritaire maatregel voor woningen met 3 of 4 gevels. Isolatie wordt daarbij best langs buiten aangebracht om condensatieproblemen te vermijden. De isolatie van spouwmuren (bv. met isolerende vlokken of korrels die ingespoten worden) is eveneens mogelijk maar dient zeer zorgvuldig te gebeuren om koudebruggen te vermijden.
  • beglazing-NL-S.jpgVensters vervangen is meestal een vrij kostelijke aanpak, maar wel met een grote impact: de vervanging van enkel glas door hoogrendementsglas kan de warmteverliezen met 80% doen reduceren. Indien gewoon dubbel glas vervangen wordt door hoogrendementsglas, kunnen de houten raamkaders (indien ze nog in goede staat zijn) meestal behouden worden, mits een aanpassing van de glaslatjes. Hoe lager de U-waarde van een venster, hoe beter de isolatie. 
  • Kelders kunnen het best geïsoleerd worden door het plaatsen van isolatiemateriaal op het plafond. Voor vloeren is het meestal wachten op een renovatie, en moet er nagegaan worden of er voldoende ruimte voor bijkomend isolatiemateriaal beschikbaar is.

isolation_Fotolia_Roman-Milert_450px.jpg

Een woning overisoleren is onmogelijk. Hoe beter je isoleert, hoe meer je de warmteverliezen - en dus ook de CO2-uitstoot en je energierekening - beperkt. Het is daarbij perfect mogelijk een optimale isolatie te combineren met een goede verluchting.

Opmerking:Voor veel energiebesparende maatregelen bestaan er financiële steunmaatregelen.

 

 

 

dakisolatie-250.jpgBezoek de modules vensters, dakisolatie en muurisolatie op de website www.energivereters.be ! Je kan er in enkele klikken:

  • je huidige buitenmuren, vensters en dak evalueren om hun warmteverliezen en de daaraan verbonden kost in te schatten
  • nagaan hoe je het isolerend vermogen van je muren, vensters en dak kan verbeteren door de op de markt beschikbare materialen te vergelijken en een juiste keuze te maken. De modules berekenen automatisch de investeringskost, de eventuele premies of belastingvermindering, de terugverdientijd,…

Vensters zorgen voor koudestraling en voor een “tochtgevoel” omdat ze een circulatie van de lucht in de kamer op gang brengen (warme lucht zal tegen het koude raam afkoelen en beginnen dalen). Door deze fenomenen zal je snel geneigd zijn de verwarming een graadje hoger te zetten. Dit koudegevoel en die luchtcirculatie zijn nochtans gemakkelijk te vermijden door het sluiten of neerlaten van de gordijnen en de (rol)luiken. Hierdoor wordt bovendien ook de eventuele tocht door de kieren beter tegengehouden. Met deze tip bespaar je 40 tot 80 euro per jaar.

Heb je al ‘verbeterd’ dubbel glas (het zogenaamde hoogrendementsglas), dan is deze tip minder van toepassing: dit glas isoleert immers twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en behoudt aan de binnenzijde een temperatuur die de kamertemperatuur benadert. Het glas kaatst bovendien de warmtestralen terug in de kamer, waardoor het comfortgevoel veel hoger is.

Kieren aan deuren en vensters kunnen verantwoordelijk zijn voor 10% van de warmteverliezen. En doordat ze een luchtstroom creëren, heb je al snel de neiging de verwarming hoger te zetten. Kieren kan je met siliconen dichtstoppen. Besteed ook extra aandacht aan de rolluikkasten, aan de brievenbus (naast of in de voordeur) en aan de garagepoort. Isoleer eventueel de rolluikkast: met kunststof indien er weinig plaats is, of met glas- of rotswol als je meer plaats hebt. Per venster levert je dit een jaarlijkse winst van 10 tot 30 euro op.

  • Bij vensters: Als er geen soepele dichtingstrips tussen het opendraaiend venster en het kader aanwezig zijn, plaats dan tochtstrips op dit venster of op het kozijn. Kijk of de strips die wel op het venster bevestigd zijn, overal doorlopen. Zo niet, kleef er dan op de ontbrekende delen. Een spleet tussen het kozijn en de muur maak je dicht met siliconen. Tochtstrips vind je in allerlei diktes en vormen in de doe-het-zelf-winkel.
  • Bij buitendeuren: Plaats een tochtborstel of een tochthond voor de spleet onder de deur. Breng tochtstrips aan in het deurkader wanneer die ontbreken, en zeker ook aan de brievenbus. Tochtborstels vind je in verschillende modellen in doe-het-zelf-zaken.