Nieuw educatief platform: 'Klimaat op school'!

Uit onderzoek blijkt dat jongeren heel begaan zijn met het klimaat, maar niet altijd een goede kennis van de klimaatproblematiek hebben.

Om hen beter te wapenen tegen de uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt, lanceerden WWF en de Dienst Klimaatverandering van de FOD Volksgezondheid in november 2019 samen het educatief platform klimaatopschool.be, opgebouwd uit 2 nieuwe websites: klimaatbrigade.be voor de 10-14-jarigen en climatechallenge.be voor de 15-18-jarigen.

De websites helpen leerkrachten om het onderwerp op een wetenschappelijk verantwoorde, boeiende en interactieve manier in de klas ter sprake te brengen.

op_klimaatopschool_1200x900.png

Klimaatbrigade

og-klimaatbrigade-team-950px.jpg

Klimaatbrigade.be is een aantrekkelijke en interactieve website voor leerlingen uit de 3de graad basis- en de 1ste graad secundair onderwijs. Hij brengt de thematiek aan de hand van 10 thema’s. We leggen niet alleen de oorzaken van de klimaatverandering en de gevolgen voor mens en natuur stap voor stap uit, maar veel aandacht gaat ook naar oplossingen binnen de leefwereld van deze kinderen. De ‘op maat’ geschreven teksten worden aangevuld met illustraties, video’s… en met tal van interactieve oefeningen (invuloefeningen, quizzen, kruiswoordraadsels,…) en leuke klimaatexperimenten.

De leerkrachten worden in de watten gelegd met een eigen ‘ruimte’. Ze vinden er achtergrondinformatie over de verschillende thema’s, lesdoelstellingen, eindtermen en afdrukklare documenten (experimenten, oefeningen, oplossingen enz.). Het neusje van de zalm: de leerkracht kan per thema zelf oefeningen samenstellen, waarna de leerlingen een unieke link ontvangen en automatisch op het scherm zien wat van hen verwacht wordt. Zodra de leerlingen de oefeningen invullen, ziet de leerkracht in zijn ruimte meteen de resultaten.

 

Climate Challenge

og-climatechallenge-950px.jpg


Climatechallenge.be
is een volledige remake van een website die de projectpartners een aantal jaren geleden al samen lanceerden. De inhoud is opgebouwd rond dezelfde thema’s, maar is aangepast aan de leeftijd (15-18 jaar) en richt zich ook meer op de sociale dimensies van de noord-zuid-problematiek die aan de klimaatverandering verbonden is. Ook deze website is voorzien van een eigen ‘ruimte’ voor leerkrachten.