COP21 gezien door de ogen van VUB- en ULB-studenten

In partnerschap met de federale Dienst Klimaatverandering is een groep van studenten van de ULB (Igeat) en de VUB (Ucos) aanwezig op de klimaattop in Parijs. Via hun voorbereidend werk en hun deelname aan de COP proberen ze een de complexe uitdagingen van deze onderhandelingen te ontcijferen en te verduidelijken.

Ze sturen ons geregeld hun berichten door als ‘vliegende reporters’. Hieronder kunt u een korte samenvatting van deze berichten vinden en links naar de volledige artikels op hun respectievelijke websites: 'Inside Paris' (ULB) en 'We are Paris' (VUB).

Disclaimer: Deze artikels zijn geschreven in hun eigen naam maar vertegenwoordigen niet noodzakelijk de visie van de federale Dienst Klimaatverandering. 

 

10/12 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-Agathe-Salmon-50px.jpg

Agathe Salmon

Inside Paris: overzicht van de gepubliceerde artikels

Sinds de start van het project 'Inside PARIS' hebben we talrijke artikels  op onze blog geplaatst. Ziehier ons overzicht om de beste publicaties te vinden. (in het Frans)

 

10/12 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-logo-50px.jpg

Aurore Fransolet

Transitie naar een koolstofarme maatschappij: Wie zijn de winnaars en verliezers?

Cancún, 11 december 2010 : de 200 landen verzameld rond de klimaatvraag komen overeen de wereldwijde temperatuurverhoging te beperken tot 2 °C t.o.v. het pre-industrieel tijdvak. De drempel van 2 °C overschrijden zou belangrijke en onomkeerbare impact kunnen hebben... Volledig artikel (in het Frans)

  

10/12 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-Karim-Mourtade-50px.jpg

Karim Mourtada

Tuvalu redden is de wereld redden

Ter gelegenheid van de 2de week van de conferentie in Parijs hebben verschillende landen het woord genomen op de openingssessie van de werken van het « Comité de Paris », waarin vanaf nu de discussies zullen plaatsvinden. Volledig artikel (in het Frans)

 

10/12 ULB-Aurelien-Rigolet-50px.jpg ULB-Karim-Mourtade-50px.jpg

Aurélien Rigolet, Karim Mourtada

Kunst ten dienste van het klimaat

COP21 is niet alleen een zaak van onderhandelaars en wetenschappers. Het is niet alleen een VN-top waar klimaattechnici vergaderen. Het is ook een moment om de artistieke wereld bijeen te brengen en te luisteren naar wat deze ons te vertellen heeft.  Volledig artikel (in het Frans)

 

9/12 ULB-Marine-Lugen-50px.jpg ULB-Agathe-Salmon-50px.jpg

Marine Lugen en Agathe Salmon

Belgische standpunten in de klimaatfinanciering

De klimaatfinanciering is één van de sleutelvragen waarvan de uitkomst het succes of het falen van COP21 zal bepalen. Waar bevindt ons land op dit vlak zich halverwege de conferentie? Interviews met Lucas Demuelenaere, Dominique Perrin en Vicky Noens. Volledig artikel (in het Frans)

 

9/12 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-Karim-Mourtade-50px.jpg

Thibaut Fraiteur en Karim Mourtada

Week #2 : High Level Segment

De tweede week van de COP21 is deze maandag van start gegaan. Na een rustdag voor sommigen zijn de delegatieleden opnieuw aan het werk gegaan op de site van Bourget. Een laatste recht lijn, gekenmerkt door de aankomst van de regeringsleden van de Partijen... Volledig artikel (in het Frans) 

 

7/12 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-Caroline-Mathieu-50px.jpg

Caroline Mattieux

Het wordt warm in Parijs

Ongehoorzaamheid en interpellaties buiten de COP.  Volledig artikel (in het Frans)

 

5/12 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-Thibaut-Fraiteur-50px.jpg

Thibaut Fraiteur

De onderhandelingen trappelen ter plaatse maar ontsporen niet

De eerste week van de COP21 loopt weldra ten einde. Terwijl een eerste geconsolideerde tekst donderdagavond verwacht werd, hebben de onderhandelaars vertraging opgelopen; de discussies vorderden niet zoals verwacht, maar de slag is nog niet verloren. Volledig artikel (in het Frans) 

  

5/12 ULB-Thibaut-Fraiteur-50px.jpg ULB-Agathe-Salmon-50px.jpg

Thibaut Fraiteur en Agathe Salmon

De bende van de blauwe linten

Onderhandelaars, observatoren, leden van het verenigingsleven, NGO's, werknemers,… Een grote menigte is aanwezig op Le Bourget. Onze ploeg is op zoek naar door de organisatoren geaccrediteerde personen, herkenbaar aan hun blauwe linten met VN-badge. Volledig artikel (in het Frans)

  

5/12 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-logo-50px.jpg

Charlotte Flechet

Akkoord over de burden-sharing : Goed, maar niets om fier over te zijn

Vrijdagavond hebben de 4 ministers van leefmilieu en klimaat uiteindelijk toch een akkoord bereikt over de interne verdeling van hun klimaatverplichtingen tussen nu en 2020. Volledig artikel (in het Frans)

   

3/12 VUB-weareparis-50px.jpg VUB-Berenice-50px.jpg

Berenice Delwiche

Dag 3 op de klimaattop

Een videoverslag van de derde dag van de COP.   

 

3/12 VUB-weareparis-50px.jpg VUB-Marin-50px.jpg

Marin Vandamme

[A day in the COP-life of] … Joeri Thijs

Mijn derde dag op de klimaattop is anders dan alle dagen tot nu toe. Vandaag volg ik immers Joeri Thijs; climate campaigner bij Greenpeace België. Benieuwd hoe zijn dag op de top er uitziet? Lees dan het artikel!  Volledig artikel 

 

3/12 ULB-Aurelien-Rigolet-50px.jpg ULB-Thibaut-Fraiteur-50px.jpg

Aurélien Rigolet en Thibaut Fraiteur

Mislukking of success ? Wat houdt COP21 in petto ?

Een kleine oefening op het perspectief dat deze COP ons biedt. Volledig artikel (in het Frans)

 

3/12 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-Karim-Mourtade-50px.jpg

Camille Reyniers en Karim Mourtada

De tropische bossen en klimaatverandering

De bossen spelen een essentiële rol in de strijd tegen klimaatverandering. Dankzij hun vermogen om CO2 vast te leggen zijn het echte "koolstofputten" en dus een eersteklas instrument voor uitstootvermindering. Volledig artikel (in het Frans)

 

3/12 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-Marine-Lugen-50px.jpg

Marine Lugen

De landbouw bedriegd door het klimaat

Gisteren was het de dag van de landbouwers op COP21, met een aantal evenementen dat hieraan gewijd was. debatten over landbouwmodellen, interacties met "kleine producenten" uit ontwikkelingslanden, en zelfs een uitnodiging van een vertegenwooriger van ijsfabrikant Ben & Jerry’s, met het vreemde idee van een lijst van door klimaatverandering met uitsterven bedreigde parfums. Wat stelt men er voor ? Volledig artikel  (in het Frans)

 

3/12 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-Marine-Lugen-50px.jpg

Marine Lugen

Het klimaat voor de "geeks"

En als we nu eens voor een keer met een kleine dosis plezier over het klimaat spraken ? En we u zijn verhaal vertellen als was het een sprookje in plaats van een horroverhaal ? Volledig artikel (in het Frans)

 

2/12 VUB-weareparis-50px.jpg VUB-Bianca-50px.jpg

Bianca Drepper

De mensen op COP21

Elke dag zijn er ruim 20.000 mensen aanwezig op de conferentiesite. Wij gingen met een aantal onder hen praten. Infografie (in het Engels)

 

2/12 VUB-weareparis-50px.jpg VUB-Berenice-50px.jpg

Berenice Delwiche

Verslag van dag 2 @ COP21! 

In hun tweede videodagboek vertellen The Insiders over 1,5° opwarming, niet-vegetarische broodjes, de financiering van hernieuwbare energie in Afrika en nog veel meer. Bekijk de video hier! (in het Engels)

  

2/12 ULB-Thibaut-Fraiteur-50px.jpg ULB-Pascal-Heuschling-50px.jpg

Thibaut Fraiteur en Pascal Heuschling

Verklaringen van de staatshoofden

De eerste dag van COP21 was vooral gewijd aan protocolaire ceremonieën. Zo hebben de staatshoofden na hun ontvangst door president Hollande om beurt op het podium hun officiële verklaring afgelegd. Volledig artikel (in het Frans)

 

1/12 VUB-weareparis-50px.jpg VUB-Berenice-50px.jpg

Berenice Delwiche

COP21: De eerste dag zit erop !

3 VUB-studenten volgen deze week de VN-klimaatonderhandelingen als The Insiders. De eerste dag zit er ondertussen op. Het was een dag om de indrukwekkend grote conferentie-site te leren kennen en een eerste keer kopje onder te gaan in het gigantische klimaat-informatie-bad. Ontdek dit en nog veel meer in ons eerste videoverslag

   

1/12 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-Marine-Lugen-50px.jpg

Marine Lugen

België niet de beste leerling van de klimaatklas

België ontving gisteren een "fossil of the day", een prijs waarmee een NGO-koepel het gebrek aan een national klimaatplan aanklaagt. Volledig artikel (in het Frans)

 

1/12 ULB-Marine-Lugen-50px.jpg ULB-Agathe-Salmon-50px.jpg

Marine Lugen en
Agathe Salmon

Klimaatverandering, België en de Europese Unie

Interview met Etienne Hannon, expert klimaatbeleid bij de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Volledig artikel (in het Frans)

 

1/12 ULB-Caroline-Mathieu-50px.jpg ULB-Karim-Mourtade-50px.jpg

Caroline Mathieu en Karim Mourtada

Een menselijke ketting voor het klimaat !

Interview met Arnaud Zacharie, secretaris-generaal van 11.11.11 over de uitdagingen van de COP21, temidden van een menselijke ketting voor het klimaat op 29 november in Brussel.  Volledig artikel (in het Frans)

   

30/11 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-Marine-Lugen-50px.jpg

Marine Lugen

De COP in beeld : een didaktische spotternij van Brèves Cassis & La Mine

De COP is een zaak van iedereen: dat is wat alle interventies, verklaringen, manifestaties, artikels, conferenties,... ons lijken te zeggen. Dat hoeft niet te verrassen: het klimaat is ook een zaak (en de verantwoordelijkheid) van ieder individu.  Volledig artikel (in het Frans)

   

30/11 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-Thibaut-Fraiteur-50px.jpg

Thibaut Fraiteur

 Het geloof om het klimaat te redden ?

Enkele maanden voor COP.21 heeft de paus zijn encycliek « Laudato Si » gepubliceerd, gewijd aan het leefmilieu. Sindsdien heeft de Katholieke Kerk - op haar manier - de strijd tegen de klimaatverandering ingezet. Maar ook de Protestantse kerken en de vertegenwoordigers van de Muzulmaanse en Joodse gemeenschappen laten hun stem horen. Ietwat onverwachte actoren wiens gewicht op de onderhandelingen zouden kunnen drukken...  Volledig artikel (in het Frans)

 

30/11 ULB-Margaux-Vaghi-50px.jpg ULB-Marine-Lugen-50px.jpg

Margaux Vaghi en Marine Lugen

De internationale klimaatonderhandelingen: de uitdagingen van internationaal recht begrijpen

Interview met Xavier Miny, lector en assistent aan de Universiteit van Luik (Diensten 'Publiek Recht en Staatsrecht' & 'Internationaal publiek Recht'). Volledig artikel (in het Frans)

 

30/11 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-logo-50px.jpg

Camille Reyniers

 REDD+ in de klimaatonderhandelingen

De vermindering van de uitstoot van broeikasgassen verbonden aan ontbossing en degradatie van bossen in ontwikkelingslanden en de rol van het behoud en het duurzaam beheer van bossen en van een versterking van de koolstofvoorraden in bossen in de ontwikkelingslanden vormen een economisch instrument van het klimaatregime van het klimaatverdrag (UNFCCC). Volledig artikel (in het Frans) 

 

29/11 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-Marine-Lugen-50px.jpg

Marine Lugen

 Koolstof in het centrum van de klimaatdebatten

Gesprek met Arnaud Brohé, consultant bij CO2logic, over de koolstofmarkt en het belang van een koolstofprijs in de strijd tegen klimaatverandering. Volledig artikel (in het Frans)

 

29/11 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-Aurelien-Rigolet-50px.jpg

Aurélien Rigolet 

 Parijs op de vooravond van COP21

Sinds weken interfereert het klimaat met het dagelijks leven in de lichtstad. Dit week-end zijn het de jongeren die hun stem lieten horen op de vooravond van de COP. Volledig artikel (in het Frans)

  

27/11 ULB-Barbara-de-Smet-50px.jpg ULB-Karim-Mourtade-50px.jpg

Barbara De Smet en Karim Mourtada

De steden en gemeenten in de strijd tegen de klimaatverandering

Interview met Frédéric Praillet, Verantwoordelijke energie- en klimaatbeleid bij APERe en bij 'Réseau des Territoires à Energie Positive'. Volledig artikel (in het Frans)

 

27/11 ULB-Karim-Mourtade-50px.jpg ULB-Marine-Lugen-50px.jpg

Karim Mourtada en Marine Lugen

De schade en verliezen in de klimaatonderhandelingen

Terwijl uitstootvermindering en aanpassingen dominante peilers in de klimaatonderhandelingen geworden zijn, begint het thema van 'Loss and damage', vooral gedragen door de meest kwetsbare landen, steeds meer een derde peiler in het debat te worden. Volledig artikel (in het Frans) 

  

26/11 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-logo-50px.jpg

De ULB-ploeg

Move the Climate ! Interview met WWF-België

WWF zal ook aanwezig zijn op de Klimaatconferentie in Parijs van 30 november tot 11 december. Een geschikte gelegenheid om met Julie Vandenberghe et Gwendoline Viatour van WWF stil te staan bij de grote klimaatuitdagingen. Volledig artikel (in het Frans)

  

10/11 ULB-Agathe-Salmon-50px.jpg ULB-Marine-Lugen-50px.jpg

Agathe Salmon & Marine Lugen

Laatste rechte lijn voor Parijs. Waar staan we ?

We hebben voor u de laatste reeks van vooronderhandelingen voor het klimaatakkoord gevolgd, voor de COP 21 in Parijs. Ondanks een moeilijke start, urenlange debatten en honderden haakjes zijn de 196 Partijen erin geslaagd met een tekst naar buiten te komen. Ziehier een niet volledige samenvatting van deze kleine week in Bonn.  Volledig artikel (in het Frans)

  

09/11 VUB-weareparis-50px.jpg VUB-Klaas-Decorte-50px.jpg Klaas Decorte  Enkele artikelen nog voor de start van COP21

Ter voorbereiding van de COP werden al de volgende artikels on line gezet:

  • De voorstelling van het project 'The Insiders' voor: 6 VUB-studenten die met UCOS COP21 zullen opvolgen.
  • Eind oktober vond de laatste onderhandelingsronde in aanloop naar COP21 plaats. In deze videoboodschap vatten we 2 opvallende gebeurtenissen samen: de discussies over de onderhandelingstekst en de uitsluiting van observatoren.
  • Klimaatonderhandelingen zijn meer dan wetten en cijfertjes alleen, in Bonn gingen we ook op zoek naar de verhalen achter de onderhandelingen. En vooral, welke rol speelt de jeugd in dit proces? 

 

04/11 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-Karim-Mourtade-50px.jpg Karim Mourtada De klimaatonderhandelingen: een schaakspel met 196 

De 21ste Conferentie van de Partijen zal 195 Staten en één economische organisatie - de Europese Unie - van 30/11 tot 11/12 in Parijs bijeen brengen. Op basis van de principes van "gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden" (CBDR) en van "respectievelijke capaciteiten" (RC) zullen de Partijen van het Klimaatakkoord trachten tot een overeenkomst te komen om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo de gemiddelde stijging van de temperatuur te beperken tot 2°C.  Volledig artikel (in het Frans)

  

30/10 ULB-insideparis-50px.jpg ULB-Marine-Lugen-50px.jpg Marine Lugen Eindbedenkingen bij het ADP, of hoe zich op één avond tegenspreken

De speciale werkgroep van het Durban Platform for Enhanced Action (ADP) heeft zijn sessie 2.11 op 23 october afgesloten met een ontgoochelende en moeilijke tekst, waarvan men vreest dat hij geen schitterende onderhandelingsbasis vormt voor Parijs. Halfweg het parcours leek het nochtans nodig dat de onderhandelaars alles in het werk stelden voor een positieve doorbraak. Waarom dan zulke vaststelling twee dagen later ? Een kleine stap achteruit…  Volledig artikel (in het Frans)