Stormen

In de wereld

In zijn laatste rapport (2013) schrijft het IPCC dat sinds ongeveer 1950 veranderingen zijn waargenomen in talrijke extreme meteorologische en klimatologische verschijnselen. Zo zijn in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan sinds 1970 meer intense tropische cyclonen actief. Elders is het moeilijker om trends te herkennen in de frequentie van stormen.

Het IPCC voorspelt dat de intensiteit en de frequentie van periodes met extreme neerslag tegen het einde van deze eeuw toenemen op continenten van gematigde breedte en in vochtige tropische regio’s. De tropische cyclonen zullen waarschijnlijk gepaard gaan met hogere windsnelheden en een hogere neerslagintensiteit.

 

In Europa

Meerdere grote stormgolven hebben de afgelopen eeuw in Europa niet alleen zware materiële schade veroorzaakt, maar ook tot het verlies van mensenlevens geleid. Het bekendst is wat dat betreft de watersnoodramp uit 1953, die aan meer dan 2000 mensen het leven heeft gekost (vooral in Nederland) en langs de hele Noordzeekust enorme schade heeft veroorzaakt.

De waarnemingen m.b.t. de lokalisatie, de frequentie en de intensiteit van de stormen in Europa vertonen gedurende de hele 20ste eeuw grote verschillen, waardoor het moeilijk is algemene trends te herkennen. Het aantal stormen nam eerst toe tussen 1960 en 1990, om vervolgens weer af te nemen tot vandaag de dag.

Een analyse uit 2011 suggereert dat de frequentie van de stormen in de afgelopen eeuw is toegenomen in Noord- en Noordwest-Europa, maar dat is nog niet bevestigd.

Uit de prognoses valt geen duidelijke consensus te distilleren over de trajecten of de intensiteit van de stormen in Europa. Een studie uit 2011 verwacht echter meer zeer hoge windsnelheden in de noordelijke delen van Centraal- en West-Europa, en lagere extreme windsnelheden in Zuid-Europa.

 

In België

Uit de tot nu toe gepubliceerde analyses van harde winden, sinds 1940 voor Ukkel en sinds 1985 voor de rest van het land, komt geen specifieke trend naar voren, noch in de intensiteit van de sterkste jaarlijkse winden, noch in de frequentie van harde winden.

foudre-Belga-116563813-450px.jpg

Op het vlak van de intensiteit of de frequentie van stormen heeft het KMI in ons land de laatste decennia nog geen veranderingen kunnen vaststellen. (Bron: BelgaImage)

 

Meer info: