/ News / /

Het IPCC start werkzaamheden voor een nieuwe reeks rapporten op

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) heeft een strategie en planning uitgewerkt voor zijn zesde reeks evaluatierapporten (the Sixth Assessment Report - AR6) en voor de speciale rapporten die de komende jaren voorbereid zullen worden.

Bij de uitwerking van de grote lijnen ervan zal het speciale aandacht te besteden aan de impact van klimaatverandering op steden en hun unieke uitdagingen en opportuniteiten op het vlak van adaptatie (aanpassing) en mitigatie (uitstootvermindering).

De voorbereidingen voor dit evaluatierapport zullen later dit jaar van start gaan. Traditiegetrouw zal het bestaan uit 3 bijdragen van werkgroepen die in 2020 en 2021 zullen verschijnen, met een syntheserapport in 2022.

Het Panel reageerde positief op de uitnodiging van het VN-Klimaatverdrag (United Nations Framework Convention on Climate Change - UNFCCC) om in 2018 een speciaal rapport te bezorgen over de impact van klimaatopwarming met 1.5 ºC boven het pre-industriële niveau en de daaraan verbonden paden voor de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De uitwerking van de grote lijnen zullen nu starten.

Er werd ook overeengekomen om 2 andere speciale rapporten voor te bereiden over:

  • klimaatverandering en oceanen en de cryosfeer (de gebieden waar water voorkomt in vaste toestand, zoals in pakijs, gletsjers,…)
  • klimaatverandering, woestijnvorming, bodemdegradatie, duurzaam landbeheer, voedselveiligheid en stromen van broeikasgassen in terrestrische ecosystemen

Prof. Jean-Pascal van Ypersele (UCL), lid van de Belgische delegatie op de IPCC-vergadering in Nairobi (waar deze beslissingen getroffen werden), vatte het als volgt samen: "Deze beslissingen zullen IPCC toelaten aan de beleidsmakers duidelijke, pertinente en objectieve wetenschappelijke informatie te verstrekken, wat de uitvoering van het Akkoord van Parijs vooruit zal helpen." 

 

Meer info :