/ News / /

België mobiliseert de internationale gemeenschap voor een integrale aanpak van klimaatverandering en oceanen

CliChaOcePre_photo-salle-900px.png CliChaOcePre_logo_300px.png

De conferentie ‘Climate Change and Oceans Preservation’, op 19 februari 2019 georganiseerd door de FOD Volksgezondheid op initiatief van de ministers Marie Christine Marghem en Philippe De Backer, had de eer Z.K.H. prins Albert II van Monaco en premier Michel te mogen ontvangen, naast ruim 500 internationale en nationale gasten. Het is de eerste bijeenkomst op hoog niveau die deel uitmaakt van de strategie van het ‘Ocean Pathway’-proces, dat de oceanen op de formele agenda van de klimaatonderhandelingen wil plaatsen.

CliChaOcePre_photo-ministres-500px.png

Van links naar rechts: Charles Michel, Prins Albert II van Monaco, Marie Christine Marghem en Philippe De Backer 


Tal van prominente gasten – ministers, wetenschappers, CEO’s en hoge ambtenaren van internationale organisaties (UNFCCC, UNESCO, IMO, Europese instellingen) – zijn naar het Brusselse Egmontpaleis afgezakt om te debatteren over de impact van klimaatverandering op de biodiversiteit in de oceanen, de noodzaak om de uitstoot van schepen te verminderen en het potentieel van offshore-energieproductie.

Belangrijk element van de dag was de ondertekening van de ‘Climate Change & Oceans Declaration’ (Verklaring van Brussel) door de ministers Marghem en De Backer, mevr. Poirson (Franse staatssecretaris voor Ecologie en Transitie) en tal van andere leefmilieuministers.

 

CliChaOcePre_photo-declaration.pngDeze Verklaring:

 • bevestigt de link tussen oceanen en klimaatverandering
 • onderstreept het belang van wetenschappelijke informatie (IPBES en IPCC)
 • erkent het belang van gezamenlijke acties op het gebied van oceanen, klimaat en biodiversiteit
 • pleit voor de verdere ontwikkeling van een internationaal juridisch bindend instrument voor biodiversiteit op volle zee (onder UNCLOS)
 • spoort alle Partijen bij de Overeenkomst van Parijs aan Nationaal Bepaalde Bijdragen (NDC’s) uit te werken
 • roept op tot een brede ontplooiing van hernieuwbare energie uit de oceaan (ook uit golven, getijden en stromingen) en tot een degelijke mariene ruimtelijke ordening
 • pleit voor snelle en ambitieuze emissiereducties in het internationaal maritiem transport

CliChaOcePre_photo-signature-300px.pngMidden maart 2019 was de Verklaring al door 32 partijen ondertekend: 

 • Europa: België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Portugal, Noorwegen, Noorwegen, IJsland, Monaco
 • Afrika: Gabon, Ivoorkust, Marokko, Kaapverdië, Seychellen
 • Amerika: Chili, Peru, Dominicaanse Republiek, Dominica, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines
 • Azië: Tadzjikistan
 • Oceanië: Marshalleilanden
 • Internationale organisaties waaronder: EIB (European Investment Bank), Future Ocean Alliance, Wind Europe, Ocean Energy Europe, Air Centre, Natural Resources Defense Council (NRDC), Global Ocean Trust, de KBRV (Koninklijke Belgische Redersvereniging) en het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee)

Deze conferentie, die bijdraagt tot de doelstellingen van duurzame ontwikkeling, o.a. "klimaatactie" (SDG 13) en  "leven in water" (SDG 14), is een beslissende stap om een integrale aanpak van het klimaat en de oceanen op de officiële agenda’s van de internationale fora te zetten en dus ook van de volgende Klimaatconferentie (COP25 in Chili).


Meer informatie:


ClimateChangeOceans-group-900px.png