/ News / /

'Blue COP':
De klimaattop COP25 in Madrid in het teken van de oceaan


Blue-COP-1-500px.jpgDe bescherming van de oceaan is essentieel in de aanpak van de klimaatverandering. En de bescherming van het klimaat is dan weer essentieel voor de bescherming van de oceaan. De klimaatconferentie COP25 in Madrid, die de ‘Blue COP’ wordt genoemd, legt dan ook expliciet deze link.

België heeft steeds geijverd om de bescherming van de oceaan hoog op de klimaatagenda te zetten. Op 11 december bracht Sophie Mirgaux, Belgische afgevaardigde voor de oceaan en medewerkster van de FOD Volksgezondheid, de ‘Blue Leaders’ voor de tweede keer samen – deze keer in de marge van de klimaattop in Madrid – rond de unieke rol van de oceaan in de strijd tegen klimaatverandering.

De 'Blue Leaders'-ministers (van Costa Rica, Peru, Canada, Panama, Ecuador, de Seychellen, Duitsland, Portugal, België en de Staat California) pleitten er ook voor om de bescherming van 30% van de oceaan wereldwijd tegen 2030 op te nemen als doelstelling binnen het Biodiversiteitsverdrag. Zo wil men de veerkracht van de oceaan tegen bedreigingen te vergroten.

Om deze ambitieuze doelstelling in werkelijkheid om te zetten, is het voor de 'Blue Leaders' ook noodzakelijk dat de VN de onderhandelingen voor een Hoge Zee biodiversiteitsverdrag afrondt in 2020. Sophie Mirgaux, moderator van het event, doopte samen met het Global Climate Action panel 2020 tot het jaar van de oceaan.

Het 'Blue Leaders'-event werd visueel kracht bijgezet met de inspirerende foto’s van klimaatfotograaf Christian Clauwers (https://www.clauwers.com/).

Na de conferentie rond klimaat en oceanen in februari 2019 en het Blue Leaders Breakfast op de VN-Klimaattop in september bevestigt ons land opnieuw zijn voortrekkersrol rond oceanen.

Blue-COP4-500px.jpg
Uiterst links collega Sophie Mirgaux van de Dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid